Winkelcentrum Schothorst wordt groen

Winkelcentrum Schothorst gaat binnenkort echt groen! De plannen zijn gemaakt, vergunningen aangevraagd en de lente komt eraan… Rond de parkeerplaats komen meer bomen, bloeiende planten, een pergola en een knus zitplekje tussen alle kleurenpracht.

Groener, koeler en waterbestendiger
De afgelopen 2 jaar hebben Gemeente Amersfoort, Groene Raad Schothorst, winkeliers van winkelcentrum Schothorst en buurtbewoners de handen ineen geslagen om te kijken hoe het winkelcentrum met budget uit de Groenvisie groener, koeler en waterbestendiger gemaakt kon worden. Naast het feit dat overlast door overtollig regenwater een groeiend probleem is, is het winkelcentrum ook nog eens de warmste plek in Schothorst! De hoogste tijd dus om daar wat aan te doen.

Voorstel voor meer groen wordt werkelijkheid
Nadat er door de werkgroep een tiental initiële ideeën waren aangedragen zijn deze bij de Beleef Schothorst markt van september 2019 aan het publiek voorgelegd. Buurtbewoners konden op hun favoriete idee stemmen. De winnende ideeën zijn verder uitgewerkt, beoordeeld op haalbaarheid en zijn nu klaar voor de start.

Pergola van 3 meter hoog
Zo wordt er dus dit voorjaar vanaf week 12 (22 maart) over het middelste parkeervak een pergola van 3 meter hoog gerealiseerd. Vanaf deze week zijn de voorbereidingen hiervoor begonnen. De pergola zal worden aangekleed met wintergroene en bloeiende klimmers die in de zomer voor een hoop schaduw voor de onderstaande auto’s zullen zorgen. Naast de pergola worden de simpele groene struikjes onder de omliggende bomen vervangen door rozen en bloeiende planten. Aan de kopse kanten van alle vier de parkeervakken komen meer bomen en bloemen.

Lang bloei seizoen
Ook zal er op het pleintje voor de Lidl een bloembak worden gerealiseerd waarin diverse soorten bloeiende vaste planten en siergrassen komen. De beplanting is zo ontworpen dat er een lang bloei seizoen is. Midden in deze bloembak worden bovendien twee bankjes gerealiseerd. Er kan dus lang van de fleurige compositie genoten worden. Insecten kunnen hier het grootste deel van het jaar terecht voor hun maaltje. Het resultaat… minder hittestress, een betere opvang voor regenwater, een mooier beeld voor bezoekers en passanten en meer leefomgeving voor insecten. Kortom een aantrekkelijker en groener winkelcentrum.

Kom op de fiets kijken
Bent je nu nieuwsgierig geworden en wil je vanaf week 12 komen kijken naar de werkzaamheden, kom dan vooral op de fiets of combineer het met je wekelijkse boodschappen! Dat scheelt extra parkeerdruk tijdens de werkzaamheden, is beter voor het milieu en kan er hopelijk extra van een lentezonnetje
genoten worden.
  
Hou voor meer informatie en updates de website en van de Groene Raad de Facebookpagina van Schothorst in de gaten.

Detailtekening van het plan voor Winkelcentrum Schothorst met sfeerbeelden
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: