Vergroenen Winkelcentrum Schothorst afgerond

Maandag 7 juni was het eindelijk zover. Het welkomst- en informatiebord van Schothorst ging bij het nieuwe plantsoen tegenover de Lidl de grond in, onder belangstellend oog van leden van de Wijkraad en de Werkgroep Vergroenen Winkelcentrum Schothorst.

Het plaatsen van het bord luidt het einde in van de vergroeningswerkzaamheden van het Winkelcentrum. De Werkgroep kan erg tevreden zijn. Na alle noeste arbeid zijn de verschillen duidelijk zichtbaar: vooral het beplanten van de uiteinden van de parkeervakken, aan de kant waar de bakker en de visboer staan, heeft een grote impact op het aanzicht van de parkeerplaats. Verder is het wachten totdat de bijna 5000 nieuwe planten gaan bloeien. Pas dan kan er echt gezegd worden dat het Winkelcentrum is opgefleurd en een positieve bijdrage levert aan de lokale biodiversiteit. Het fungeert als mooie ‘stepping stone’ voor insecten en vogels in hun reis naar andere groene gebieden in de buurt.

Wanneer de klimplanten rond de pergola eenmaal goed zijn aangeslagen zal ook dat de eens zeer stenige parkeerplaats een aanzienlijk groener aanzicht geven. De pergola is overigens toekomstbestendig ontworpen. De losse modules kunnen, indien nodig, bij toekomstig onderhoud her- of verplaatst worden. Verder is ook aan het gemak van de bezoekers van het winkelcentrum gedacht. Naast een mooier winkelcentrum zijn de parkeervakken bij de pergola iets vergroot en is er een betere toegang tussen de parkeerplaats en de Lidl gerealiseerd. Het plantsoen tussen de bomen wordt kort onderbroken door een looppad waar ook een winkelwagentje makkelijk doorheen kan. Om de planten rondom deze plek te beschermen zijn er anti-loophekjes aangebracht. Deze zullen na ongeveer een jaar weer worden verwijderd.

Wie extra wil genieten van al het nieuwe moois kan plaats nemen op een van de twee bankjes die strategisch tussen het groen zijn geplaatst. Straks wordt je hier omgeven door een wolk van geur en kleur en kan er onder het ontspannen gezoem van de bijen worden ‘bij’-gekletst en wie weet nieuwe plannen gemaakt om in eigen buurt een groen project aan te pakken!

Foto’s van Watze de Haan

De feiten van de vergroeningsslag:

  • 2 jaar voorbereiding
  • 20 betrokken personen van de gemeente, Wijkraad, Groene Raad, Winkeliersvereniging en bewoners
  • 120.000 euro besteed vanuit de groenvisie, projectengeld en het bomenplan
  • 200 m2 vergroening gerealiseerd
  • 5000 nieuwe planten

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: