Zelf compost maken

Een experiment wat ik enkele jaren geleden begonnen ben is zelf compost maken. Hoewel mijn tuin voor stadse begrippen van aardig formaat is, is de hoeveelheid compost die ik kan maken van mijn tuin- en keuken afval in de verste verte niet genoeg voor de hele tuin. Ik doe het dan ook omdat ik er plezier aan beleef en het een extra boost geeft aan het ecosysteem in de tuin. Ik ben zeg maar een hobby-composter.

Wat heb je nodig?

  • 1 of 2 oude kunststof wasmanden met voldoende gaten
  • Evt. compostversneller
  • Riek of dergelijke

Stap 1 in het starten met een eigen compost is een plekje in de tuin bepalen. Veelal wordt aangeraden om composttonnen op een plekje met kale aarden te zetten zodat er een beter contact met het bodem leven is. Bij mij was daar echter geen ruimte voor, of liever ik wilde daar geen ruimte voor maken want ik wilde op zoveel mogelijk plekken planten hebben staan. Zodoende heb ik ervoor gekozen om mijn compostplekje te maken op de tegels, direct naast een stuk tuin, waar ik ook al mijn andere afvalcontainers had staan. Zodoende stond alles uit het zicht en zou ik ook geen last hebben van eventuele geurtjes. Gelukkig bleek achteraf dat die er helemaal niet waren. Kanttekening die ik hierbij moet plaatsen is dat het composteringsproces wel vlekken op de tegels achter kan laten dus daar moet rekening mee gehouden worden als er een plek op de tegels wordt gekozen.

De volgende stap is nadenken over hoe te composteren, of liever met wat voor systeem. Er zijn op de markt verschillende opties te vinden zo zijn er wormen bakken of de traditionele groene compostton. Gezien de ruimte die ik beschikbaar had en omdat het een experiment betrof ben ik echter begonnen met een oude kunststof wasmand. Een kennis had deze toevallig nog over maar ze zijn voor een paar euro ook heel goed bij een kringloop te vinden. Wel moeten ze voldoende gaten in de zijkant en deksel hebben. Uiteindelijk heb ik 2 exemplaren gebruikt omdat ik merkte dat ik mijn groenafval niet meer goed kwijt kon in de eerste omdat daar het composteringsproces al bijna compleet was.

Voor het aandragen van het materiaal zijn er diverse dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Zo mogen er geen gekookte voedselresten in of resten vlees. Aardappel-, bananen- en citrusschillen zijn ook af te raden. Aangezien mijn eigen compost van zo een kleine schaal is voeg ik ook geen onkruid met zaad of wortels toe en geen dikkere takken. Eigenlijk gooi ik alles waaraan ik twijfel gewoon in de groencontainer van de gemeente zodat het wel gewoon gerecycled wordt. Wat ik er wel in gooi is een combinatie van groen en bruin afval. Onder groen afval wordt fijngeknipt snoeiafval, fijn geknipte bloemen van boeketten, gemaaid gras (met mate) en fijn gesneden groente- en fruit afval (maar niet alles dus) verstaan. Onder bruin afval vallen takjes, dorre bladeren en eventueel kleine stukjes bruin karton. Verder voeg ik ook nog opgeveegd zand en aarde, gedoogde losse koffie of thee, fijn gemalen eierschalen en compostversneller toe.

Dit alles wordt elke paar maanden om met een riek omgehusseld. Vooral na het toevoegen van gemaaid gras is husselen belangrijk omdat dat een compacte laag kan vormen wat de boel afsluit. Er moet namelijk lucht bij het te composteren materiaal kunnen komen. In droge periode geef ik de compost ook af en toe ook water, als het kan uit de regenton, het composteringsproces heeft namelijk voldoende vocht nodig om goed te kunnen werken. Daarom is het ook belangrijk dat er in de wasmanden voldoende gaten zitten om regenwater door te laten.

Als de inhoud van de ene wasmand er uit begint te zien als echte compost, dan begin ik met het vullen van de andere. Zelf compost maken vergt wel wat geduld, afhankelijk van diverse factoren duurt het ongeveer 1 á 1.5 jaar voordat je compost klaar is. Als het dan eenmaal zover is dan kan een stukje van de (moes)tuin gekozen worden om een laag compost op te doen. Zoals Monty Don van Gardners’ World altijd zegt: Het is veel beter om een klein stukje tuin van een goede laag te voorzien, dan een groot stuk dun.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: