Bloemen plukken in eigen tuin

Geniet je ook zo van een beetje extra fleurigheid in huis? Daarvoor hoef je niet per sé in de buidel te tasten want er is niets leukers dan een vaasje bloemen uit eigen tuin.

Wat heb je nodig?

  • Scherpe (snoei)schaar
  • Vaasje/glazen jampot met water
  • Bloemen en groen uit eigen tuin

Om ook binnen te kunnen genieten van alles wat er in de tuin te zien is, is een veldboeket een mooie oplossing. Veldboeketten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, het zijn namelijk de tegenhangers van de strakke, officiële boeketten die we van vroeger kennen. Het mooie is dat veldboeketten erg geschikt zijn om aan te passen aan het seizoen. Je maakt een keuze wat er bloeit op dat moment. Dit maakt dergelijke boeketten zo geschikt om zelf samen te stellen. Op elk moment is er wel wat geschikts in de tuin te vinden: in de winter siergrassen en wintergroene takjes, wellicht enkele met besjes, in de andere seizoenen bloeiende planten. Veldboeketten kunnen overigens zo groot en zo klein gemaakt worden als gewenst, dit zal mede van de beschikbaarheid van de bloemen en van de grootte van de tuin afhangen.

Kies voor een klein veldboeket bijvoorbeeld een stuk of 5 bloemen of takjes uit. Het is hierbij ook leuk om voor verschillende hoogtes/lengtes te kiezen. Dat geeft het geheel een wat speelser effect. Als er een groot aanbod in de tuin is, kunnen er allemaal verschillende soorten uit gekozen worden, maar een veldboeket van 1 of 2 soorten maken kan een net zo leuk effect geven.

‘Pluk’ het veldboeket bij voorkeur ’s ochtends, de planten hebben dan de hele nacht de tijd gehad om zich vol met voeding en vocht te zuigen waardoor ze langer mooi zullen blijven.

Knip met een scherpe snoeischaar de takjes en bloemen af en zet ze zo snel mogelijk in het water. Er kan voor een officieel vaasje gekozen worden maar ook het gebruiken van een oude jampot, al dan niet met een stukje kant of rustiek touw eromheen geknoopt, geeft ook een leuk effect.

Zelf vind ik dergelijke boeketjes uit eigen tuin ook leuk om weg te geven, bijvoorbeeld als je ergens gaat eten of als er mensen in de vakantie op je huis passen. Zelf heb ik daarom een voorraadje met glazen potjes van jam, kruiden en sausjes zodat je die niet terug hoeft te vragen.

Een veldboeket uit eigen tuin blijft variërend van een paar dagen tot een week goed. Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de gekozen planten. Het mooie is dat sommige vaste planten zelf meer bloemen gaan produceren als de bloemen eraf geknipt worden. Zo verleng je ook nog eens het bloeiseizoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor dahlia’s, rozen, rudbeckia’s, cosmos en Lathyrus (sier erwten), maar niet voor herfstasters, hortensia’s en houtige planten.

Gemengd veldboeket
Verbena en Rudbeckia’s

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: